Przeczytaj całość
Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or Poland 2023
Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.
Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland
Właściciel agencji Smarten PR.
Z branżą gastronomiczną związany jest od ponad 20 lat. Pierwsze kroki w tym kierunku stawiał jeszcze będąc uczniem w szkole przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Następnie pracował w różnych lokalach gastronomicznych m.in. w latach świetności w hotelu Jan III Sobieski.
Później związał się z branżą alkoholową wprowadzając na polski rynek wiele światowych marek. Znawca dobrych whisky a w szczególności single malt.
Kierując się stwierdzeniem „Jeśli nie zadbasz o realizację własnych marzeń, to ktoś inny zatrudni Cię do spełnienia swoich” stworzył własną firmę, która jest jego oczkiem w głowie.
Firma Smarten powstała z pasji i wieloletniego doświadczenia Jacka. Początkowo agencja consultingowo-eventowa, dzisiaj prężnie działająca agencja public relations Smarten PR, specjalizująca się w sektorze HoReCa.
W biznesie jak i w życiu osobistym Jacek stawia na uczciwość, lojalność i pewność, że w 100% możesz liczyć tylko na siebie. Dlatego to gdzie dzisiaj jest zawdzięcza swojej ciężkiej pracy i determinacji. Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku skrupulatnie realizuje.
***
Smarten PR – oficjalny reprezentant marki Bocuse d’Or w Polsce, czołowa agencja w Polsce specjalizująca się w promocji i zarządzaniu wizerunkiem szefów kuchni i cukierni, wydarzeń gastronomicznych, konferencji i targów branżowych, konkursów kulinarnych jak i firm oraz produktów z sektora HoReCa
Prezydent Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kreatywny w Belvedere Catering
Szef kuchni, absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Krad. St. Wyszyńskiego w Warszawie.
Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.
W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza.
W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw, gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka.
W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski.
W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group.
W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie.
Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – sześciokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin.
Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i Warszawie wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau
Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie.
Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki.
Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.
W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Trening i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji.
Chef Patron
Urodzony w Szwajcarii, znakomity szef kuchni, wielki autorytet kulinarny, od 30 lat mieszka w Polsce.
W wieku 19 lat ukończył szkołę gastronomiczną w Lucernie, uzyskując świetne wyniki z przedmiotów zawodowych.
Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrej kuchni, bo z pewnością do łatwych nie należy m in. dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.
W Polsce mieszka od 1991 roku. Wychował wiele pokoleń polskich kucharzy. Jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce i zagranicą. Jako Naczelny Szef Kuchni pracował w kilku prestiżowych hotelach w Warszawie jak: Bristol, Sheraton czy Rialto.
Od 2002 roku prowadzi z powodzeniem Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań, w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006 - 2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów)
Belfer roku 2016/2017 województwa świętokrzyskiego. Jest nauczycielem i uczy gotować w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Organizator i juror wielu konkursów kulinarnych. Prowadzi seminaria i warsztaty dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej na terenie całego województwa Świętokrzyskiego, przekładając swoją wiedzę przyszłym kucharzom.
Magister ekonomii informatycznej, mistrz kuchni, czeladnik piekarnictwa i pedagog. Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie ukończył kierunek ,,Żywienie i Dietetyka” co niesamowicie przekłada się na jego zajęcia szkolne.
Łatwo się nudzi, więc nieustannie dąży do udoskonalania receptur. Potrafi jednak poznać, jeżeli coś jest dobre i nie trzeba tego zmieniać. Prywatnie, kiedy tylko może spędza czas z rodziną.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef Kuchni w restauracji White Marlin w Sopocie
Kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 20 lat w różnych miejscach w Polsce, m.in. w: Park Hotelu w Poznaniu i Szczecinie, poznańskim Hotelu Brovaria, hotelu Remes w Opalenicy, hotelu Best Western Symfonia w Osjakowie, restauracji Concordia Taste w Poznaniu oraz w Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze w Poznaniu, gdzie serwował kuchnię europejską kładąc nacisk na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej. Autor książki „Warzywniak – zapomniane smaki”, w której odkrywa na nowo ostrą brukiew, korzenny topinambur, lekko gorzki jarmuż, kolorową marchew, szparagową skorzonerę i słodkawy pasternak. Zwycięzca i laureat wielu prestiżowych konkursów w Polsce i zagranicą. Posiadacz złotego medalu, który zdobył w Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech w 2000 roku oraz dwóch brązowych medali występując w Reprezentacji Narodowej na Pucharze Świata w Luksemburgu w 2002 roku oraz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku. Na małym ekranie Tomek zadebiutował w pięknym stylu zwyciężając V edycję programu TOP CHEF w 2015 roku. W 2016 roku powrócił do telewizji i wystąpił w roli mentora gwiazd w jesiennej odsłonie programu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”. Tomasz Purol należy do czołowych szefów kuchni w Poznaniu. Współtworzy kulinarne inicjatywy pod egidą Poznańscy Kucharze Razem, których efektem są orgaznizowane na szeroką skalę kolacje w różnych restauracjach na terenie województwa wielkopolskiego. Tomasz Purol bardzo często z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Poprzez pokazy organizowane dla różnych fundacji pomagających dzieciom uczy młode pokolenie jak świadomie i smacznie można dzisiaj jeść sięgając po zdrowe produkty. Ponadto jest Ambasadorem Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, angażując się w różne jego projekty. Tomasz Purol na co dzień wspiera branżę gastronomiczną swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym występując w roli jurora na różnych konkursach kulinarnych. Dzięki swojej popularności i otwartości Tomasz Purol zapraszany jest do udziału w pokazach kulinarnych i szkoleniach, podczas których prezentuje swój kunszt kulinarny. Swoją wiedzą dzieli się z uczestnikami w przystępny sposób dostosowując swój przekaz odpowiednio do odbiorcy.
Od 2019 roku trener kandydata Jakuba Kasprzaka w przygotowaniach do europejskiej selekcji.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni i właściciel Chef's Table by Ernest Jagodziński
Od zawsze wiedział, co chce robić w życiu – tworzyć.
Wśród kreatywnych dziedzin wybrał kuchnię, jak się później okazało – słusznie. Swoje pierwsze, gastronomiczne kroki stawiał w Restauracji 99. Tamten czas wspomina przede wszystkim jako przygodę, podczas której poznał nie tylko swój zawód, ale i wyjątkowych ludzi. Następnie trafił do Restauracji Sens i w końcu warszawskiego The Westin Warsaw. To tam, po raz pierwszy zdobył tytuł– zastępcy chef’a kuchni.
W 2005 wygrywa Martell - konkurs kulinarny młodych talentów.
Kolejnym przystankiem i odważnym zawodowym krokiem było przeniesienie się do Poznania, gdzie podjął się zbudowania nowego miejsca w obcym mieście jakim była Restauracja Cucina a co okazało się być początkiem wielkiej, kulinarnej przygody.
W lipcu 2017 roku otworzył w Poznaniu własną, autorską restaurację Autentyk – kuchnia i ludzie, w której menu opierał na najwyższej jakości produktach a kameralna, domowa atmosfera była idealnym dopełnieniem jego kuchni.
Szef Jutra 2017 wg prestiżowego przewodnika Gault&Millau Polska.
Zdobywca drugiego miejsca w Bocuse d'Or Poland 2019.
Co jest dla niego najważniejsze? Rodzina, ale również współpracownicy, których lubi nazywać podopiecznymi.
Chce dawać innym, to co ma w sobie najlepsze i 16 czerwca został oficjalnym i pierwszym w Polsce Chefem Ambasadorem DRUŻYNY SZPIKU.
Sam uczył się od najlepszych i takich też podziwia. Jego kulinarne autorytety to m.in. Tetsuya Wakuda, Alain Ducasse, Charlie Trotter.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Karierę zawodową w gastronomii rozpoczął w ówczesnym hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie, a po dwudziestu latach powrócił do Sofitel Warsaw Victoria obejmując stanowisko szefa kuchni.
Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował z Magdą Gessler przygotowując otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance. W 2017 objął stanowisko executive chef’a hotelu Marriott Warsaw Hotel.
Miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydentów USA, polityków i gwiazd show businessu. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie.
Od kwietnia 2022 roku ponownie kieruje kuchnią hotelu Victoria Sofitel. We flagowej restauracji La Brasserie Moderne rozwija koncept łączenia tradycyjnej francuskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu i z polskimi akcentami. W menu stawia na najlepszą jakość i sezonowe produkty. Jak sam mówi, jego praca to bezustanne ściganie doskonałości.
Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli. Jak wspomina duży wpływ na jego styl gotowania mieli kucharze z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, z którymi zetknął się jako młody kucharz restauracji Malibu w Warszawie.
Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w restauracji Siesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim
Mirosław Ciołak to czołowa postać polskiej i świętokrzyskiej gastronomii, od ponad dwóch dekad szef kuchni z międzynarodowym doświadczeniem, który gotował dla wielu osobistości państwowych w Polsce i za granicą.
Osobiście wcześniej otwierał kuchnię w Hotelu Tęczowy Młyn, gdzie od początku nadał jej swój kulinarny sznyt, do której wracali goście z całej Polski.
Od lat ceniony trener i juror konkursów kulinarnych. Zawsze otwarty na przekazywanie wiedzy młodszemu pokoleniu kucharzy w szkołach gastronomicznych.
Szef Mirek w Akademii Bocuse d’Or Poland będzie odpowiadał za techniczne przygotowanie polskiej selekcji oraz polskiego zespołu w drodze do europejskiej selekcji w Trondheim.
Celem krajowych eliminacji jest:
- Promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego
- Promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju
- Promowanie polskiej gastronomii i zwiększanie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni
- Wyłonienie zwycięzcy, aby reprezentował Polskę w Europejskich Eliminacjach
Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland
Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku z determinacją realizuje.
Prezydent Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kreatywny w Belvedere Catering
Chef Patron
Urodzony w Szwajcarii, znakomity szef kuchni, wielki autorytet kulinarny, od 30 lat mieszka w Polsce.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim.
Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef Kuchni w restauracji White Marlin w Sopocie
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni i właściciel Chef's Table by Ernest Jagodziński
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w restauracji Siesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim
Przeczytaj całość
Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.
Przeczytaj całość
Już oficjalnie i z wielką przyjemnością pragniemy poinformować, że firma MOWI POLAND została ZŁOTYM SPONSOREM jesiennej edycji Bocuse d’Or Poland 2023.
Przeczytaj całość
Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod batutą Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or.
Przeczytaj całość
23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or.