Przeczytaj całość
Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025
Właśnie ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025 – krajowych eliminacji do legendarnego konkursu stworzonego przez Paula Bocuse’a.
Wydarzenie Goût de/Good France 2019 odbędzie się jak co roku 21 marca, by promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską. Właściciele restauracji, którzy chcieliby wziąć udział w piątej edycji wydarzenia Goût de/Good France, mogą się już rejestrować na stronie www.goodfrance.com.
Zapisanie się jest niezbędne, by uczestniczyć w tej akcji; powinno ono nastąpić przed 15 lutego 2019 r., aby każda zgłoszona restauracja została uwzględniona na liście ogłoszonej przez francuskiego Ministra Spraw Europejskich i Zagranicznych podczas oficjalnej konferencji prasowej w połowie lutego w Paryżu.
W 2019 roku Goût de/Good France wyeksponuje region Prowansji, który będzie głównym partnerem tej edycji. Każdy szef kuchni będzie mógł swobodnie wybrać francuskie dania, które zaserwuje 21 marca, jednak mile widziany będzie prowansalski przepis czy specjalność tego regionu.
W 2019 roku tematem będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w ochronę planety poprzez ograniczenie w szczególności odpadów z tworzyw sztucznych.
Każde zgłoszone podczas zapisów menu powinno składać się z następujących pozycji: przystawka, danie główne, deska serów, deser, a do tego francuskie wina czy szampany.
W połowie lutego na stronie www.goodfrance.com opublikowana zostanie interaktywna mapa ze zgłoszonymi restauracjami, co sprzyjać będzie lepszemu, ogólnoświatowemu rozpropagowaniu informacji o tym wydarzeniu.
Dla uzyskania dodatkowych informacji prosimy skontaktować się z:
Żaneta Jabłońska
Dział Prasowy
Ambasada Francji w Polsce
tel. 22 529 30 25
zaneta.jablonska@diplomatie.gouv.fr
*Czwarta edycja Goût de/Good France była wielkim sukcesem. Uczestniczyło w niej 3500 restauracji na całym świecie, w tym ponad 130 z Polski. Łącznie blisko 300 000 osób miało okazję spożyć kolację Goût de/Good France w 152 krajach.
Wydarzenie Goût de/Good France 2019 odbędzie się jak co roku 21 marca, by promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską.
Przeczytaj całość
Właśnie ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2025 – krajowych eliminacji do legendarnego konkursu stworzonego przez Paula Bocuse’a.
Przeczytaj całość
Polska złota jesień zapowiada się obiecująco, bowiem 6 listopada w Krakowie odbędzie się kolejna krajowa selekcja najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie Bocuse d’Or.
Przeczytaj całość
Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025.
Przeczytaj całość
27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie.