Akademia Bocuse d'Or Poland partnerem Goût de/Good France 2019

2019-03-01

Wydarzenie Goût de/Good France 2019 odbędzie się jak co roku 21 marca, by promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską. Właściciele restauracji, którzy chcieliby wziąć udział w piątej edycji wydarzenia Goût de/Good France, mogą się już rejestrować na stronie www.goodfrance.com.

Zapisanie się jest niezbędne, by uczestniczyć w tej akcji; powinno ono nastąpić przed 15 lutego 2019 r., aby każda zgłoszona restauracja została uwzględniona na liście ogłoszonej przez francuskiego Ministra Spraw Europejskich i Zagranicznych podczas oficjalnej konferencji prasowej w połowie lutego w Paryżu.

W 2019 roku Goût de/Good France wyeksponuje region Prowansji, który będzie głównym partnerem tej edycji. Każdy szef kuchni będzie mógł swobodnie wybrać francuskie dania, które zaserwuje 21 marca, jednak mile widziany będzie prowansalski przepis czy specjalność tego regionu.

W 2019 roku tematem będzie także zrównoważony rozwój w postaci odpowiedzialnej gastronomii i zaangażowania się szefów kuchni w ochronę planety poprzez ograniczenie w szczególności odpadów z tworzyw sztucznych.

Każde zgłoszone podczas zapisów menu powinno składać się z następujących pozycji: przystawka, danie główne, deska serów, deser, a do tego francuskie wina czy szampany.

W połowie lutego na stronie www.goodfrance.com opublikowana zostanie interaktywna mapa ze zgłoszonymi restauracjami, co sprzyjać będzie lepszemu, ogólnoświatowemu rozpropagowaniu informacji o tym wydarzeniu.

Dla uzyskania dodatkowych informacji prosimy skontaktować się z:
Żaneta Jabłońska 
Dział Prasowy
Ambasada Francji w Polsce
tel. 22 529 30 25
zaneta.jablonska@diplomatie.gouv.fr

*Czwarta edycja Goût de/Good France była wielkim sukcesem. Uczestniczyło w niej 3500 restauracji na całym świecie, w tym ponad 130 z Polski. Łącznie blisko 300 000 osób miało okazję spożyć kolację Goût de/Good France w 152 krajach.

Wydarzenie Goût de/Good France 2019 odbędzie się jak co roku 21 marca, by promować na świecie wyśmienitą kuchnię francuską. 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024

    Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku

    2024-03-22
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    KOWR Partnerem Team Poland 2024

    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polska Organizacja Turystyczna Partnerem Team Poland 2024

    Z przyjemnością informujemy, że Polska Organizacja Turystyczna ponownie została Partnerem Team Poland 

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Team Poland w drodze do Trondheim

    Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Europe 2024, która będzie wielkim powrotem tej kontynentalnej selekcji na ziemie norweskie, 16 lat po pierwszym konkursie Bocuse d’Or Europe, który odbył się w Stavanger w 2008 roku. 

    2024-01-11
    Przeczytaj całość